Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Mariusz
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Adam_filatelistyka.org
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2012 11:17 Temat postu: |
|
Mam tę serię od środy Bardzo ładna, dlatego kupiłem, bo większość nowości (zwłaszcza tych wydawanych przez mało poważne kraje) mnie nie interesuje. W planach poczta Węgier ma jeszcze blok z myszołowem (wejdzie do obiegu 15 czerwca). |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mariusz
|
Wysłany: Sob Maj 12, 2012 08:44 Temat postu: |
|
No to chyba jak coś znajdę w nowościach to nie będę informował, bo widzę że kol. Adam w tym temacie prowadzi nasłuch większy jak Echelon.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adam_filatelistyka.org
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 10:06 Temat postu: |
|
Ze znaczkami to nie problem, bo tu informację znaleźć bardzo łatwo Gorzej jest z całostkami i stemplami - gdzie w zasadzie poza newsletterem Motivgruppe Ornithologie i ew. Gibbons Stamp Monthly, (gdzie też są całostki, ale info jest podawane z jedno-dwuletnim poślizgiem i też nie zawsze wszystkie), człowiek jest zdany na traf. Tak, że pod tym względem liczę na życzliwą pomoc Kolegów i Koleżanek - jak coś zobaczycie to dajcie znać
Na marginesie - gdyby ktoś posiadał informację o istnieniu gdzieś w świecie katalogu (katalogów) stempli lub frankatur, ale dedykowanego do tematu "ptaki" to też będę wdzięczny za info. |
|
Powrót do góry |
|
 |
sokoldulmen
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 10:52 Temat postu: |
|
Michel Katalog robi wydania poswiecone tematyce ptakow:
Nr.Artykulu na www.eBay.de:
390404834393
Sa rozne roczniki i ceny.Mysle,ze przydatne.Mozna tez wpisac pod "szukaj" - Michel Katalog Vögel (Voegel) |
|
Powrót do góry |
|
 |
FDC Gość
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 11:14 Temat postu: |
|
Ja juz kolege Adama próbowałem zaskoczyć jakimiś swoimi "odkryciami", i odchodziłem z przysłowiowym kwitkiem  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adam_filatelistyka.org
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 13:11 Temat postu: |
|
sokoldulmen napisał: | Michel Katalog robi wydania poswiecone tematyce ptakow:
Nr.Artykulu na www.eBay.de:
390404834393
Sa rozne roczniki i ceny.Mysle,ze przydatne.Mozna tez wpisac pod "szukaj" - Michel Katalog Vögel (Voegel) |
Dziękuję za info, wiem o tym katalogu i nawet go mam. Podobnie jak kilka innych Katalog całostek z ptakami Michaela Gibbona też. Chodzi mi o katalog tylko stempli okolicznościowych z ptakami. Są różne dedykowane katalogi stempli do różnych tematów, ale opracowania o ptakach jeszcze nie widziałem.
Na własny użytek robię od paru miesięcy takie zestawienie stempli do tematu "dzienne ptaki drapieżne", bazując na tym co mam lub znajduję w sieci i jak na razie mam skatalogowane > 500 stempli z ponad 100 krajów. Ale na pewno to nie są wszystkie, zwłaszcza jeśli chodzi o starsze i z jakichś egzotycznych krajów. A jeszcze są frankatury mechaniczne, których na razie jeszcze nie opisywałem, a też mam ich z kilkadziesiąt. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Voyteck Administrator
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 13:27 Temat postu: |
|
Adam_filatelistyka.org napisał: |
Na własny użytek robię od paru miesięcy takie zestawienie stempli do tematu "dzienne ptaki drapieżne", bazując na tym co mam lub znajduję w sieci i jak na razie mam skatalogowane > 500 stempli z ponad 100 krajów. |
No i to jest dobry początek do wydania własnego katalogu Zastanawiałeś się nad tym ? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adam_filatelistyka.org
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 18:05 Temat postu: |
|
Katalog powinien być w miarę kompletny. Ja takiej gwarancji dać nie mogę. Poza tym nie wiem czy tak wąska tematyka wzbudziłaby większe zainteresowanie. Natomiast niemiecka Motivgruppe Ornithologie, do której od pewnego czasu należę, ma w planach stworzenie bazy danych, która zawierała by znaczki, całostki i stemple z wszelkimi ptakami. Co z tego wyjdzie to się okaże. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Mariusz
|
Wysłany: Nie Maj 13, 2012 20:28 Temat postu: |
|
U Kniffki jest dział poświęcony ptakom drapieżnym.
I jeszcze coś na catawiki.de.
Może coś tam kolegi zaskoczy... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adam_filatelistyka.org
|
Wysłany: Pon Maj 14, 2012 08:41 Temat postu: |
|
U Kniffki zaskoczyć mogą przede wszystkim ... ceny Byłem na jego stoisku w Essen - można trafić na dobry i ciekawy materiał, ale ceny przyprawiają o zawrót głowy w przypadku niektórych pozycji. Ale jedną rzeczą się zainteresowałem i teraz mam zagwozdkę - przepłacić czy nie?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Voyteck Administrator
|
Wysłany: Sob Sie 18, 2012 13:52 Temat postu: |
|
Adam_filatelistyka.org napisał: | Na marginesie - gdyby ktoś posiadał informację o istnieniu gdzieś w świecie katalogu (katalogów) stempli lub frankatur, ale dedykowanego do tematu "ptaki" to też będę wdzięczny za info. |
Przeglądając archiwalne numery Filatelisty, natknąłem się na reklamę katalogu Ptaki na znaczkach pocztowych Europy (autor Grzegorz Kamieński) - podobno jest tam też coś na temat stempli okolicznościowych, ale chyba tylko polskich. Zawsze to jednak coś więcej niż nic ... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Adam_filatelistyka.org
|
Wysłany: Nie Sie 19, 2012 08:33 Temat postu: |
|
Wiem od dawna o istnieniu takiego katalogu. Niestety nie miałem możliwości zapoznania się z jego treścią. Swego czasu oferowano go na Allegro, ale cena jaką sobie wymyślił sprzedający była wzięta z sufitu. Odnośnie polskich stempli okolicznościowych - to tutaj jest sprawa w miarę prosta, bo istnieją zbiorcze opracowania na ten temat autorstwa A. Myślickiego i S. Kwoki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
kibicFCB
|
Wysłany: Pon Lip 21, 2014 11:55 Temat postu: |
|
kolega Adam nie da sie zaskoczyć pewnie niczym  |
|
Powrót do góry |
|